פיתוח עסקי בינלאומי

להזמנת הרצאות ודוחות מדיניים, כלכליים ועסקיים בכל מדינה או סקטור – אנא פנו ללשכת המסחר ישראל אמל"ט 03-5103310, gabriel@camaraisrael.org.il

עסקים לטיניים - מאמר שלי במוסף סחר חוץ של "הארץ", 2015

עסקים לטיניים - מאמר שלי במוסף סחר חוץ של "הארץ", 2015

השער לעסקים באמריקה הלטינית
מאת: גבריאל חיון

אמריקה הלטינית היא חבל הארץ המרתק ביותר:

אמל"ט מצטיירת כיבשת אקזוטית, ואנשים חמים. אבל, היבשת רחוקה פיזית ותרבותית, שפות שונות, חוקי משחק שונים ושחיתות.
ראשית, נזכור שמקסיקו שייכת לצפון אמריקה. המותניים הצרים הם מרכז אמריקה. האיים האטלנטיים –קריביים והחלק הארי – אמריקה הדרומית.
השפות העיקריות הן ספרדית ופורטוגזית המדוברת בברזיל, בנוסף למדינות דוברות אנגלית וצרפתית בנוסף לדיאלקטים אינדיאניים.

אמל"ט בפרופורציה

·         20 מליון קמ"ר - 13% משטח היבשות,
·         600 מיליון איש – 7.5% מאוכלוסיית העולם,
·         7 טריליון דולר תוצר לאומי – 7% מהתל"ג העולמי,
·         בין הכלכלות הגדולות בעולם - ברזיל (7) ומקסיקו (11). ב-2050 יגיעו למקומות הרביעי והשביעי,
·         בין מדינות ה-OECD  ניתן למנות את צ'ילה ומקסיקו. ברזיל שותפה באירגון וקוסטה ריקה וקולומביה – בהליכי כניסה למועדון המדינות,
·         זהו אסם התבואה ועתודות המחצבים, הדלקים והמים של העולם.

היצוא הישראלי

אמל"ט מייצגת רק כחמישה אחוז מהיצוא הישראלי – כ-2.5 מיליארד דולרים (ברזיל בלבד אחראית למיליארד דולר). על רקע היחלשות הסחר עם אירופה, מיעוט הקשרים עם מדינות נטולות יחסים דיפלומטיים איתנו והחרם במספר טריטוריות יצוא מסורתיות, מתגברת החשיבות של המסחר עם הלטיניים.

מיפוי כדאיות היצוא לאמל"ט

עדיין ממעוף הציפור, לישראל מספר הסכמים בילטרליים עם:
·         מדינות המרקוסור – ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי.
·         הברית הפסיפית – ישראל משקיפה בארגון הכולל את מקסיקו, קולומביה, פרו וצ'ילה. החלטת הממשלה מ-2014 מקנה תשומת לב ממשלתית מיוחדת למדינות אלו
·         מקסיקו ופרו – נחתמו הסכמי סחר
·         צ'ילה ופנמה – בתהליכי מו"מ
בבואנו להעריך את כדאיות היצוא, יש לקחת בחשבון מספר רב של נתונים דמוגרפיים, מאקרו-כלכליים, ענפיים וקלות עשיית העסקים במדינה.
אחת הבעיות המרכזיות של האנליסטים, היא זמינות ואיכות המידע. לכן אנו ממליצים על מקורות בינלאומיים או מוסדות מקומיים המקובלים על הגופים הגלובליים.
בשלב הראשון, על דרך השלילה, "נוותר" על (1) המדינות הקטנות מדי: פוארטו ריקו, אורוגוואי, גואדלופ, מרטיניק, גינאה הצרפתית, בליז, ג'מייקה, סנט מרטין וסנט ברטולומה, (2) הפחות בטוחות\נוחות: ניקרגואה, האיטי ובוליביה ו-(3) הקורסות כלכלית: ארגנטינה וונצואלה.
אולם יש להביא בחשבון שבמצבים מסוימים, דווקא המדינות שפסלנו הן המתאימות ביותר. למשל פוארטו ריקו הינה טריטוריה אמריקאית ולכן התאימות לתקינה ולרגולציה האמריקאית – קלה. מדינות קשות יכולות להוות כר מעולה למוצרי ושירותי "משבר-הזדמנות".

סקירה עסקית

הסקירה שלהלן, מבוססת על המדינות שסיכויי ההצלחה טובים יותר וממוין לפי גודל האוכלוסייה.
·         ברזיל: הכלכלה הגדולה ביותר באמל"ט, המונה 205 מיליון תושבים. המדינה נחשבת למאתגרת מבחינה רגולטורית ופיסקלית. יש העדפה ברורה לתוצרת מקומית. בשנים האחרונות חלה נסיגה במעמדה של ברזיל עקב הירידה בתל"ג, ברמת החיים ושער המטבע.
·         מקסיקו: תודות להסכםNAFTA  של מדינות צפון אמריקה, שופרה מאד הגישה המקסיקאית. זירת העסקים של מקסיקו סיטי והערים המרכזיות – משוכללת למדי, תוך עמידה בסטנדרטים אמריקאים. הרפורמה במשק האנרגיה אשר העביר הנשיא פניה-ניאטו פותחת הזדמנויות רבות בתחומי התשתיות, תקשורת, נפט וחשמל.
·         קולומביה: מדינה ידידותית לישראל, עם היקף סחר מרשים. היבוא מקולומביה ירד בשנים האחרונות עקב המעבר לגז טבעי וההתרחקות מהשימוש בפחם על ידי חברת החשמל הישראלית. למרות זאת, סגירת עסקאות במדינה מצריכה סבלנות.
·         ארגנטינה: למרות האמור לעיל, מדינת הענק הזו, על שפע משאביה, צפויה להתרומם מן המשבר של השנים האחרונות. לאחר הבחירות באוקטובר הקרוב, סביר שארגנטינה תסדיר את חובותיה הבינלאומיים ותציע הרבה הזדמנויות עסקיות.
·         פרו: משיגה בשנים האחרונות את קצב הגידול בתל"ג לנפש הגבוה ביותר בדרום אמריקה. עובדה זו מודגשת יותר לעומת הדשדוש של ברזיל והצניחה במצב ונצואלה וארגנטינה. סקטור המכרות והחקלאות מובילים את הכלכלה, תודות לביקוש ער למתכות וריבוי אזוריי מיקרו-אקלים. זרימת השקעות זרות ורפורמות פותחות הזדמנויות רבות.
·         צ'ילה היא המדינה ה"אירופאית" ביותר ביבשת. גם היא נהנית מפריחה עקב צריכת הנחושת במזרח אסיה. צ'ילה וישראל הן המדינות היחידות מחוץ לשוק האירופאי המשותף החברות בתכניות המו"פ של האיחוד. זהו גם הריכוז הגבוה ביותר של פלשתינאים בחו"ל, אשר גם תופסים עמדות מפתח בממשל.

שווי היצוא המיצרפי של המדינות הבאות – נמוך יחסית:
·         אקוודור: הכלכלה אינה יציבה ולא קלה עסקית.
·         גואטמלה: מדינה מעניינת עם כלכלה יציבה ודולרית. תלויה ביבוא וסובלת מחוסר יציבות פוליטית.
·         קובה: למרות חימום היחסים עם ארה"ב, קובה עדיין לא נפתחה לעולם.
·         הרפובליקה הדומיניקנית: עשרות הפארקים המסורתיים עוברים מהפך טכנולוגי, ניהול קשרי לקוחות, טלמרקטינג ועיבוד נתונים.
·         הונדורס: הנשיא הכריז על מלחמה בעוני ובשחיתות. זוהי הזדמנות לחברות אבטחה ותקשורת.
·         פרגוואי: אחת ההפתעות ביבשת היא הנסיקה של הכלכלה תודות לרפורמות המרובות של הנשיא הנוכחי.
·         אל סלבדור: יציבות שלטונית, רפורמות מוצלחות וכלכלה דולרית. צמיחה איטית וחוב חיצוני מעיק. ריבוי מרכזי שירות לקוחות מארה"ב.
·         קוסטה ריקה: אחת המדינות היפות. סביב אינטל הוקמו חברות טכנולוגיות. גם סקטור הטלמרקטינג, משחקים והימורים באינטרנט פורח.
·         פנמה: הכלכלה הצומחת ביותר באמל"ט. תודות לדולריזציה, הבנקאות, הקלות להקמת עסקים, הרחבת תעלת פנמה.
לחברות המעוניינות להתחיל או להרחיב את פעילותן ביבשת, אנו ממליצים לערוך ניתוח עומק ולבחון את הרגולציה, המתחרים החסמים והשחקנים המרכזיים בשוק.


אודות הכותב: גבריאל חיון
מרצה בינלאומי, מנכ"ל לשכת המסחר ישראל – אמריקה הלטינית. מעל עשרים  שנות נסיון בפיתוח עסקי בינלאומי במגוון שווקים, תעשיות, מוצרים ומדינות.
לשכת המסחר ישראל – אמל"ט היא הגשר בין יצואנים, יבואנים, לשכת אחיות במדינות היעד, גורמי ממשל ודיפלומטיה בארץ וביבשת. הלשכה מהווה צומת מידע חשוב המרכז את ההזדמנויות העסקיות, הקשרים ובסיס הידע לסחר מוצלח עם מדינות אמריקה הלטינית.
הלשכה עורכת עשרות אירועים, סמינרים, מפגשים ומשלחות בשנה, הנוגעים ברוב המגזרים והטריטוריות. פעילויות אלו מפגישות בין אנשי עסקים לטינים וישראלים ומשמשים כר פורה לשת"פים ונטוורקינג.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה